2014:: EEN KATASTROFAAL JAAROVERZICHT

Neverending Tour

Ook 2014 was een druk jaar voor KATASTROOF. Van onze Neverending Tour zullen we ook dit jaar een paar optredens niet rap vergeten. Zij het om verschillende redenen. In 2014 stonden we in kleine cafeekes, zalen, tenten, op een aantal festivalpodia of zelfs gewoon op straat! Zelfs in de sjieke Stadsschouwburg van Mechelen mochten we (op ne namiddag!) komen optreden.
Maar niet alleen tijdens die optredens in alle uithoeken van de Parking zijn wij flink bezig geweest: ook naast het podium. Hier volgt ons jaarverslag!

StuBru

2014 begon al met een unieke gebeurtenis in het 37-jarige bestaan van Katastroof: we mochten live komen spelen op Studio Brussel!
Een bus zatte studenten (die ne miet & griet met ons hadden gewonnen) was ook op post. Niet alleen om "ZUIPE" mee te zingen, maar spijtig genoeg ook om den drank mee op te zuipen, zodat er na ons optreden niks anders opzat dan de VRT de verlaten op zoek naar een Brussels café.

Interview

En de media-aandacht duurde nog efkes voort, want in het tijdschrift FOLK, verscheen een interview van maar liefst 5 bladzijden over het verleden, heden en de toekomst van Katastroof.

1 April

Eind maart stonden we weer efkes in de belangstelling, want we hadden het gerucht verspreid dat Katastroof in de toekomst alleen nog Nederlandstalige nummers zou brengen, zonder vetzakkerij en puur commercieel. De eerste single: de romantische schlager "Ik Wil De Jouwe Zijn", zou gelanceerd worden op 1 april.
Yep. Dat was dus een aprilgrap, al was een van onze populairste wapenfeiten van 2014 het effectief lanceren van een Vlaamse Schlagerklassieker!

Bart Kaëll

Wij namen onze eigen katastrofale versie op van "Zeil Je Voor Het Eerst" van Bart Kaëll. En dit op vraag van Dag Allemaal die 3 CD's wilden lanceren vol covers van BV's door andere BV's. Daartussen pronkte dus ook "Zuipte Voor Het Eerst", dat al snel een YouTube-hit werd.

LOEZERS

Ondertussen werkten we verder aan de opnames van de nieuwe cd LOEZERS: een speciaal album, omdat we alleen oude, akoestische instrumenten meebrachten naar de studio, om zo de oude sound van Katastroof anno 1977 nog eens te laten weerklinken. We mochten met de nieuwe cd weer een paar keer in de gazet staan, vooral dankzij een social media-actie die we op touw hadden gezet om de CD te promoten. Wij deden een oproep om met uw vingers een L te vormen en een selfie te trekken met uw hand tegen uw voorhoofd: het symbool voor "loser" dus. Op een week tijd stond heel Facebook vol! Ook sommige BV's deden duchtig mee, zélfs vanuit Hollywood, waar Astrid Bryan en de Lau poseerden om LOEZERS te promoten. Dat laatste gaf de campagne natuurlijk een serieuze boost, zodat zelfs de roddelblaadjes schreven over onze nieuwe CD.

LOEZERS deed het – voor een groepke als dat van ons- redelijk goed in de charts. Ons doel (allez, onzen droom) was de Top 20 halen en na 4 weken stonden we inderdaad op 18!
Het nummer "Kakmadam" werd een underground hitje en belandde daardoor zelfs op het verzamelalbum "Hits van Hier", waarop de "beste" Nederlandstalige nummers van 2014 verzameld werden.

Den Engel

In juni (op vrijdag den 13de!) hielden we een LOEZERS-avond in het legendarische café Den Engel op de Grote Markt. De origineelste LOEZER-selfie werd daar bekroond met het echte schilderij dat Zjuul Krapuul maakte voor de albumhoes. Er werd veel gelachen, gezongen, geposeerd en gesigneerd én zelfs de pers kwam weer efkes opdagen.

Promo

Om LOEZERS nog wat verder te promoten, werd het nummer "Kakmadam" voorzien van "Hollandse ondertitels" en verspreid via YouTube. We mochten ook live en akoestisch komen spelen in de Media Markt en in de FOLK stond voor de tweede keer in hetzelfde jaar een lovend artikel!

Voor het eerst sinds 9 jaar trokken wij ook naar een fotostudio voor een fotosessie. Vanaf nu delen wij dus echte foto's uit waar ge handtekeningen kunt laten opzetten én van die echte businesskaartjes om de grote Jan mee uit te hangen wanneer iemand vraagt hoe ze ons kunnen boeken.

Fandag

In augustus hielden we een geslaagde fandag. Afspraak aan (natuurlijk) Café Den Engel en vandaar met nen helen hoop fans de Flandria op. Een unieke ervaring, want er was juist een storm op de Schelde én benedendeks vollen bak ambiance met live-muziek natuurlijk. Het weer klaarde achteraf op, zodat we zelfs allemaal nog een terraske konden doen, en een paar a capella-nummers brachten, tot groot jolijt van dagjesmensen en toeristen. Er werd afgesloten in het zaaltje boven Den Engel, waar net een groot podium voor stond voor de slotviering van de Gay Pride of zoiets. We konden dus nog rap op de foto met Conchita Wurst die daar kwam optreden!

Urbanus

Het 160ste stripalbum van Urbanus heette Juul Crapuul. Een hommage aan onze eigen Zjuul Krapuul? In elk geval mocht onze Zjuul voor de gelegenheid op de foto met enkele Urbanusfans.

Boekenbeurs

Ook dit jaar waren we weer present op de Boekenbeurs om tussen de Duvels en verzoeknummers door onze autobiografie te signeren. Op het einde schoten er nog maar 3 exemplaren over! Alleen auteurs van kookboeken hebben tegenwoordig nog meer succes!

WIJVENTOEKER

In 2014 was Katastroof al voor het 7de jaar op rij present voor de actie tegen partnergeweld van de Provincie Antwerpen. Dit jaar zongen we op de Vogelenmart en we hadden een paar collega Antwerpse artiesten uitgenodigd: An Nelissen en Coco Jr. zijn er elk jaar al bij, maar nu steunden ook Halve Neuro, Slongs Dievanongs, Sven De Ridder en Tourist Lemc de actie!

Katastroof had een paar weken eerder de nieuwe single WIJVENTOEKER gelanceerd, om de campagne te steunen. En met succes, want uiteindelijk werd het nummer meer dan 11.000 keer beluisterd in de aanloop naar de actie op 23 november! Het werd daar dus ook duchtig meegezongen.

Honderden mensen kwamen kijken, we mochten weeral in een paar gazetten staan, maar het meest positieve is dat we achteraf hoorden dat er dankzij de actie enkele vrouwen eindelijk hulp durfden zoeken.

Twitter & Co

En dan nu een beetje stoefen met cijferkes…
Niet alleen op optredens, maar ook in de virtuele wereld blijft onze aanhang groeien. In 2014 kwamen er meer dan 500 volgers bij op Twitter. We zitten nu in totaal aan zo'n 4300 followers!

Op Facebook is 't al helemaal zot: met ons eigen profiel bereiken we al meer dan 3000 vrienden, maar onze "Offisjele Fanpagina" zit al bijna aan de 8000!
Nen hoop fans zette natuurlijk weer allerlei filmpjes en liedjes van ons op YouTube. Ook daar (her)ontdekten dit jaar weer 1000den mensen Katastroof.

En wat denk je van 60.000 downloads via iTunes? En 10.000den streamings via Spotify? Nee, rijk worden we daar niet van, maar zo wordt onze muziek tenminste nog altijd door nieuwe fans ontdekt!

En nu?

Voila… Dat was KATASTROOF in 2014. We beginnen nu aan de 38ste jaargang!
Wat brengt de toekomst? Awel, er liggen plannen klaar voor minstens 2 cd's én een actie waar heel 't Stad nog van zal horen!

Er zijn al optredens geboekt tot eind 2015 en er komen nog regelmatig aanvragen bij, waarschijnlijk ook in uw geburen. Ge ziet het: ook in 2015 zult ge dus van ons horen. Of ge nu wilt of niet!

ALVAST EEN KATASTROFAAL 2015 GEWENST!

JOS, ZJUUL & STEF

Facebook

Twitter